نظام آراستگی کارکنان

نظام آراستگی کارکنان

آراستگی ظاهر یعنی رسیدگی به وضع ظاهری و پوشاک از نظر پاکیزگی ، نظم و ترتیب و …

البته این آراستگی ظاهری به معنای تجمل پرستی و پوشیدن لباسهای فاخر ، پیروی از مد و … نیست بلکه منظور استفاده مناسب از امکانات موجود و پوشیدن لباسهایی که در عین حال که ساده هستند مرتب و تمیزند.

در نظام آراستگی محیط کار (5S) یکی از موارد مهمی که می بایست همیشه مد نظر باشد، آراستگی ظاهری کارکنان است. به عبارتی برای اجرای نظام آراستگی محیط کار باید ابتدا از خودمان شروع کنیم. فردی که ظاهری آراسته ندارد قطعا در ایجاد نظم در محیط کار خود نیز موفق نخواهد بود. همچنین عدم آراستگی در کاکنان موجب نارضایتی مشتری نیز خواهد شد و تصویر بدی از سازمانی با افراد بی نظم در ذهن مخاطب شکل خواهد گرفت.

 هر شخصی آراستگی و زیبایی را دوست دارد . لذا رسول اعظم (ص)  نیز به نظافت لباس و بدن توجه زیادی داشتند. آن بزرگوار هر زمان که از منزل خارج می شد به  آینه یا در آب می نگریست و سرو صورت خود را مرتب می کرد.

حضرت تا اندازه ای به این آراستگی پایبند بود که هر زمان می خواست به دیدار اصحاب خویش برود خود را می آراست و مرتب می کرد و این پایبندی آنچنان بود که هنگام مسافرت هم از آن غافل نمی شد و شانه ، آینه و مسواک خود را همراه خود می‌برد.

بنابراین ظاهر هر شخص در محیط های کاری اهمیت زیادی دارد.به کمک استانداردهای زیر  ظاهر کارمندان با وضعیت کارشان هماهنگ می شود. بنابراین کارمندان بدون توجه به جنسیت و نژاد خود می توانند این استانداردها را رعایت کنند.

برچسب نام ، بخشی از اونیفورم هر کارمند است، بنابراین باید همیشه به لباس وصل باشد. در بعضی ادارات، این برچسب به صورت کارت نام، روی میز کارمندان قرار داده می شود.

بهداشت شخصی

تمام کارمندان باید به بهداشت خود توجه نشان دهند تا احیاناً برای ارباب رجوع یا دیگر کارمندان ناخوشایند نباشند. بنابراین استحمام روزانه، استعمال بوی خوش، و مراقبت دقیق از دندان ها توصیه می شود. پاکیزگی و آراستگی موها نیز از نکاتی است که باید همواره در نظر داشت.

اندازه موها

موهای آقایان باید تا بالای یقه کوتاه شود و نباید به پایین تر از خط میانی یقه برسد. موها باید به یک سمت شانه شود و مثلاً روی پیشانی نریزد.

کارمندانی که با غذای افراد ارتباط مسقیم دارند باید موهای خود را با کلاه بپوشانند.

خط ریش نباید از لاله گوش پایین تر بیاید؛ سبیل باید به خوبی آراسته شود و از لب پایین نیاید.

لباس مناسب با محیط کار

این یکی جزو ضروریات است. چنانچه اداره اونیفورم خاصی ندارد بهتر است آقایان از کت و شلوارهای مناسب محیط کار و پیراهن هایی با رنگ ملایم (سفید، بژ یا آبی) استفاده کنند. پوشیدن پیراهن های تیره یا رنگ های تند و زننده ممنوع است. کت های غیر رسمی و شلوارهایی که با موقعیت محل کار هماهنگ باشند، بلامانع هستند. لباس کارمندان زن نیز از فرم مانتوهای اداری خارج نشود (در این مورد نیز پوشیدن رنگ های تند و زننده، و لباس های تنگ برای محیط کار نامناسب است).

اگر در مورد انتخاب نوع پوشش و لباس خود دچار مشکل هستید به پوشش کسانی که در رأس شرکت هستند توجه کنید.

کارمندان زن و مرد با اونیفورم

چنین کارمندانی باید لباس های فرم تعیین شده برای کار را بپوشند. اونیفورم ها باید همیشه مرتب و تمیز و اتو کشیده باشند.

چنانچه لباس فرم از اموال اداره باشد، خود کارمند باید هرگونه آسیب وارده به لباس را رفو و تعمیر کند. چنانچه آسیب وارده قابل اصلاح نبود باید به رئیس خود اطلاع دهید. در صورت ترک دائمی محل کار، کارمندان باید تمام لباس ها و وسایل را به صاحب کار برگردانند.

کفش

کفش ها باید استاندارد و مطابق با عرف کاری باشند. از آنجا که کتانی و صندل برای محیط کار غیراستاندارد هستند، نباید در محیط کار از آنها استفاده کرد. 

نکته:پیش از خرید هر لباس و پوشاکی، به موقعیت خود در محل کار، محیط کار و هم چنین آب و هوا و نوع شغل خود توجه کنید.

موارد دیگر

اصولاً در محیط کار کارمندان می بایست از مصرف بیش از اندازه لوازم آرایشی خودداری کنند. بلندی ناخن ها باید در حد متوسط و زیر آنها همیشه تمیز باشد. جواهرات مورد استفاده نیز نباید سنگین یا چشمگیر باشد؛ در مجموع تأکید بر سادگی و ظاهر طبیعی کارمندان است.

اخلاق کار آراسته

در نظام آراستگی کارکنان علاوه بر آراستگی ظاهری کارکنان، رفتار اجتماعی نیز تاثیر زیادی در محیط کار خواهد داشت. موارد زیر به شما کمک می کند کارکنانی با اخلاق کار آراسته داشته باشید.

  • انجام کار با کیفیت
  • انجام کار درست در همان نوبت اول و جلوگیری از دوباره کاری
  •  تشخیص کار و پیشنهاد راه حل و روش های بهتر
  •  انجام کمیت متناسب کار
  • رعایت زمان شروع کار، زمان استراحت و زمان انجام کار
  • ارتباط  شایسته و مناسب کاری با سایر همکاران
  • احترام و ادب برای ارباب رجوع
  • انجام و تقویت کار گروهی و همکاری با دیگران
  • تقویت توانایی ها ی مهارتی و عمومی از طریق مطالعه و کسب تجربه لازم
  • مطالعه ، تفکر، نواندیشی، نوآوری و تحول
  • رعایت درستی، دقت و سرعت در انجام کار
  • تقویت کنترل شخصی( خود کنترلی) در انجام کار
  • شناخت  و رعایت  منافع بلندمدت شخصی و سازمانی
  • جلوگیری از دردسر برای دیگران و کمک در رفع تنگناها و هماهنگی و همکاری با همه قسمت های سازمان
  • مثبت اندیشی و  تقویت این روحیه در خود و دیگران
  • خوش خلقی و وفای به عهد

برای دانلود جامع ترین دستورالعمل ها، چک لیستها و فرمهای نظام آراستگی محیط کار(5S)، از جمله دستورالعمل های مجزای S1 تا S5 و … بصورت کامل اینجا کلیک کنید.

امتیازدهی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *